Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την σ. Φώφη Γεννηματά, τον σ. Αποστόλη Πάνα και τον σ. Μανώλη Σμυρνάκη, για την τιμή που μας έκαναν και βρίσκονται σήμερα εδώ. Αλλά θα πρέπει να ευχαριστήσω και όλους εσάς που ήρθατε εδώ για να αναλύσουμε ένα θέμα το οποίο αφορά κυρίως τους νέους αλλά και ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν το θεσμό που θα δώσει στους νέους, από 15 έως 28 ετών, τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου τους.
Τα ΤΟ.ΣΥ.Ν αποτελούν τη φωνή των νέων που δεν θέλουν να είναι στο περιθώριο της διαδικασίας του προσδιορισμού και της επίλυσης των τοπικών προβλημάτων.
Είναι το καινούργιο, οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. Αποτελούν αυτόνομες δομές ενεργής συμμετοχής και έκφρασης των νέων στις τοπικές κοινωνίες.
Στην πράξη, σε κάθε δήμο και κοινότητα θα δημιουργηθεί Τοπικό Συμβούλιο Νέων, μετά τη διενέργεια των εκλογών, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την προώθηση των ζητημάτων και των αιτημάτων που απασχολούν την τοπική νεολαία.
Τα αιτήματα αυτά, καθώς και τα συμπεράσματα που θα συνάγονται από το εκάστοτε Συμβούλιο, θα προωθούνται μέσω του Προέδρου του Συμβουλίου στις συνεδριάσεις των αντίστοιχων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και στη συνέχεια θα δρουν από κοινού για την προώθησή τους.
Δίνεται η ευκαιρία στους νέους να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να χαράξουν τις δικές τους πολιτικές, να συμμετέχουν υπεύθυνα και σοβαρά και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη…
Πλέον όλοι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν, να διεκδικήσουν και να επιτύχουν ένα δυναμικό ξεκίνημα για το νεοσύστατο θεσμό των ΤΟ.ΣΥ.Ν και περαιτέρω για την μεγαλύτερη εμπέδωση της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο.
Η κοινωνία μας σίγουρα χρειάζεται την νεολαία της για να βγει δυναμικά μπροστά. Ίσως γιατί είναι πιο πρωτοπόρα, αμόλυντη και υπάρχουν και καινούργιες αντιλήψεις. Κάθε προσπάθεια για αποκέντρωση και για διανομή της εξουσίας είναι κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτη.
Και το ΤΟ.ΣΥ.Ν είναι εν δυνάμει ένας υγιής οργανισμός, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι είναι κάτι σαν ένα μαχαίρι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εργαλείο αλλά και σαν όπλο. Μπορεί να ωφελήσει σαν όφελος της νεολαίας και κατ’επέκταση της κοινωνίας αλλά μπορεί και όχι, ανάλογα με την χρήση του. Αν οριστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα κάνει το ΤΟ.ΣΥ.Ν δυνατό αλλά και σύμφωνο με τις φωνές του εκάστοτε δήμου, τότε η τοπική κοινωνία αποκτά ένα πολύτιμο εργαλείο. Αν όμως καταντήσει διαγωνισμός για τις καρέκλες ή προκριματικοί δημοτικών εκλογών είναι κατευθυνόμενο και εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικά συμφέροντα στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Στρέφουμε ένα όπλο ενάντια στα συμφέροντα μας αφού δίνουμε την συγκατάθεση μας σαν νεολαία μέσα από ένα στημένο όργανο.
Όσο η κοινωνία εξελίσσεται η βάση της όλο και περισσότερο αναγνωρίζει την χρησιμότητα της παρέμβασης των νέων ανθρώπων στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.Οι νέοι με τα τοπικά συμβούλια τους ίσως μπορέσουν να εμφυσήσουν στους τοπικούς άρχοντες πως για ορισμένα προβλήματα χρειάζονται άμεσες λύσεις απαλλαγμένες από μικροπολιτικές ή ακόμα και πολιτικές σκοπιμότητες.
Με αυτά τα συμβούλια οι νέοι άνθρωποι έχουν πια λόγο, έχουν άποψη και αποκτούν άμεση γνώμη για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Αποκτούν διοικητική εμπειρία που ίσως αυτό να είναι και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.Με λίγα λόγια πιστεύω πως με αυτόν το θεσμό δίδετε στο καθένα μας μια ελπίδα να πραγματοποιήσει το διαχρονικό όνειρο όλων των νέων.Να αλλάξουν επιτέλους αυτόν τον ταλαιπωρημένο κόσμο.Να δώσουν λύσεις.Να γίνουν αυτοί που επιτέλους θα δίνουν πραγματικές λύσεις.
Τώρα είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν μαζί...Να κάνουν προτάσεις, να πούνε ιδέες, να βοηθήσουν τις δημοτικές αρχές να καταλάβουν τι θέλουν και πώς σκέφτονται.Να πούν τη γνώμη τους για θέματα που τους αφορούν... Να κάνουν εκστρατείες ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και των σύγχρονων μορφών εξάρτησης, για την πρόληψη των φαινόμενων βίας. Να ενημερώσουν τους νέους του δήμου τους για ευκαιρίες από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, να προωθήσουν ανταλλαγές με νέους από άλλες χώρες της Ε.Ε., να προτείνουν σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου... Ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το Δήμο ή την Κοινότητά τους, μπορούν να κάνουν μαζί τον τόπο τους καλύτερο.
Είναι η πρώτη φορά, που σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σε κρατικό επίπεδο, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να εκφραστούν θεσμικά, να διατυπώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής τους κοινωνίας.
Είναι η πρώτη φορά που οι νέοι έχουν ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα κοινά του τόπου τους. Στα ζητήματα που τους αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή τους.
Πέρα από τα στερεότυπα και τις συνηθισμένες κουβέντες, χωρίς κόμματα και παρατάξεις, υπάρχει τώρα όντως χώρος έκφρασης και δημιουργίας για τους νέους.
Υπάρχει χώρος για να συζητούν τους προβληματισμούς τους, να καταθέτουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους και να συναποφασίζουν για αυτές.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε τοπικό επίπεδο, πολλές φορές μοιάζουν απλές ή θεωρούνται αυτονόητες.
Πόσες φορές όμως δεν αναρωτήθηκε ο καθένας μας για πράγματα που λείπουν από τη γειτονιά του; Πόσες φορές δεν είχαμε ιδέες αλλά δεν είχαμε πού και πώς να τις πούμε; Αλλά και πόσες φορές ένας Δήμαρχος ή ένας Δημοτικός Σύμβουλος δεν αναρωτήθηκε πώς βλέπουν οι νέοι τα προβλήματα του τόπου. Θεσμός που με τη δική σου συμβολή μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.
Γι’ αυτό αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν οι νέοι ότι είναι σε θέση να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Πρέπει να αποδείξουν ότι οι νέοι είναι σε θέση να αποφασίζουν υπεύθυνα για τον τόπο τους!

Πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Πέρα από μικροπολιτικές αγκυλώσεις και κολλήματα. Ο θεσμός αυτός έρχεται να ενώσει όλους τους νέους, οι οποίοι θα συνεργαστούν για την επίτευξη των κοινών τους στόχων.
Έφθασε η ώρα, λοιπόν, η φωνή της νεολαίας της πατρίδας μας να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα. Έφτασε η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Να συμμετέχουμε στα ΤΟ.ΣΥ.Ν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: