Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΛΜΗ ΣΤΙΣ 22-3-2008

1. Γιατί ο φοιτητής Ιατρικής Ζαχαρίας Στειακάκης θέλει να γίνει γραμματέας σε μια οργάνωση Νεολαίας που ακόμη δεν μπορεί να βρει τον βηματισμό της; Η περιβόητη επανίδρυση της Νεολαίας περιορίστηκε μόλις στην εκλογή των 120 περίπου στελεχών σε ένα νέο όργανο που δεν λειτουργεί.
Κυρία Καλλιγιαννάκη, κατ΄ αρχάς να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας. Πραγματικά, εμείς οι νέοι άνθρωποι δύσκολα βρίσκουμε βήμα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Να αντιστρέψω λίγο το ερώτημά σας και να ρωτήσω έστω και ρητορικά είναι δυνατόν να μην θέλω να προσφέρω στην Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε μια χρονική στιγμή που αναδιοργανώνεται και ανασυγκροτείται; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα 34 χρόνια της ιστορίας του είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη Νεολαία και με τη Νέα Γενιά της Πατρίδας μας επομένως η όποια προσπάθεια γίνεται από τον Πρόεδρο για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μια πράξη βαθύτατα πολιτική και όχι μηχανιστική όπως κάποιο κύκλοι θέλουν να την παρουσιάσουν. Επομένως στη δεδομένη χρονική στιγμή η απόφασή μου να διεκδικήσω την εκλογή μου ως Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μια πράξη που πηγάζει από την ανάγκη οι νέοι άνθρωποι να έχουν φωνή και άποψη για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Αναφορικά με την οργανωτική δομή της Νεολαίας θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει και η συγκρότηση των υπολοίπων οργάνων.

2. Σ’ αυτήν την αναμέτρηση είστε υποψήφιοι. Αισθάνεστε ότι κατεβαίνετε σε μονομαχία με τον Αντρέα Σκουλά;

Τον όρο μονομαχία ας τον κρατήσουν αυτοί που θέλουν να αποπολιτικοποιήσουν την εκλογική διαδικασία. Την «μάχη» της Κυριακής την αντιλαμβάνομαι ως μια κορυφαία πολιτική διαδικασία που θα ταιριάζει στην μακρά ιστορία της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Την ερχόμενη Κυριακή δεν θα αναμετρηθούν πρόσωπα και πολιτικά τζάκια αλλά πολιτικές απόψεις και πάνω από όλα καθαρές πολιτικές θέσεις και πολιτικές επιλογές και όχι βέβαια στη λογική του τι μας συμφέρει και πως θα καλυφτούμε πίσω από τις λέξεις για να μην χρεωθούμε πολιτικά την όποια επιλογή και ο «νοών νοείτο».

3. Σε άλλες συνθήκες θα έλεγε κανείς ότι αναμένετε μια αναμέτρηση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ –ΤΕΙ. Ωστόσο μάλλον η αναμέτρηση αυτή παραπέμπει σε ένα δεύτερο γύρο για την επικράτηση των παπανδρεϊκών νεολαίων, που στηρίζουν εσένα ή των βενζελικών που δείχνουν να υποστηρίζουν τον Αντρέα Σκουλά.
Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για τον πλήρη διαχωρισμό της Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. και της Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι.. Δυστυχώς αυτοί που σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Π.Α.Σ.Π. είναι η συνδικαλιστική έκφραση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον ακαδημαϊκό χώρο επομένως οι όποιοι διαχωρισμοί μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζημιώνουν. Αναφορικά, με την επιλογή Προέδρου στις πρόσφατες εκλογές του Νοέμβρη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Κάποιοι πατούσαν σε δύο βάρκες και κάποιοι άλλοι από την πρώτη στιγμή και κόντρα στο ρεύμα των πρώτων δημοσκοπήσεων αγωνίζονταν για την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι ανάγκη όμως να κλείσει αυτή η σελίδα της εκλογής Προέδρου γιατί οι φίλοι και τα μέλη μας έχουν αποφασίσει ποιον θέλουν Πρόεδρο και όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη για να φύγει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση που τόσα δεινά έχει επιφέρει στην νεολαία και στον λαό μας.

4. Δεν σας ενοχλεί που θα είστε γραμματέας εφόσον εκλεγείτε σε μια οργάνωση που στην ουσία δεν υπάρχει;
Αντίθετα, αυτή ακριβώς θα είναι και η πρώτη μου προτεραιότητα. Στα πλαίσια του νέου καταστατικού του ΠΑΣ.Ο.Κ. θα προσπαθήσω πάντα μαζί με τους συντρόφους μου να στήσουμε οργανώσεις σε κάθε Δήμο του Νομού Ηρακλείου. Θα προσπαθήσουμε η νεολαία να έχει φωνή και άποψη και να ακούγεται τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αμφισβητώντας και παράλληλα προτείνοντας.

5. Το φαινόμενο Τσίπρα ανοίγει δρόμους για την ανάδειξη της νέας γενιάς στην Κεντρική πολιτική σκηνή;
Το φαινόμενο Τσίπρας αν μπορεί να θεωρηθεί φαινόμενο ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα σε μια εποχή που η Δεξιά το μόνο που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός στα 34 χρόνια του. Εξάλλου ο καθένας αποδεικνύει μέσα από την πορεία του, με τις απόψεις, παρεμβάσεις και τις θέσεις του αν έχει <<διάρκεια>> η όχι. Εγώ θα έλεγα ότι η εμφάνιση του Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό δεν έχει παρά να αποδείξει ότι δεν είναι προϊόν πολιτικής «διαφήμισης». Οι νέοι θέλουν νέες απόψεις χωρίς αυτό να είναι αυτονόητο. Μένει λοιπόν να αποδείξει ο καθένας το τι αξίζει.

6. Για ένα στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί πρόκληση για την νέα μεγάλη Αριστερά;
Προσωπικά τοποθετούμε πολιτικά στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς. Δυστυχώς σήμερα για να είσαι αριστερός πρέπει να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής άρνησης και στείρας αντίδρασης. Στην Ευρώπη των 27 η Αριστερά οφείλει να βρει το βηματισμό της και να εμπνεύσει ξανά την κοινωνία. Ο Πρόεδρος μας συνεχώς κάνει λόγο για την μεγάλη αριστερά που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Καραμανλή και θα κλείσει τη δεξιά παρένθεση. Ας βρεθούμε λοιπόν όλοι στους μπαξέδες των αγώνων…

7. Η θέση του γραμματέα της Νεολαίας είναι το εφαλτήριο για την κομματική επετηρίδα στο ΠΑΣΟΚ;
Ως νέος άνθρωπος με αφήνει παγερά αδιάφορο η κομματική επετηρίδα. Αλλοίμονό μας αν πιστεύαμε ακόμα ότι για να προσφέρεις μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να μπεις στη λίστα αναμονής. Ο κάθε σύντροφος μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να αγωνίζεται για τις αρχές και τις αξίες του Κινήματός μας ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει. Εξάλλου το ΠΑ.ΣΟ.Κ σήμερα έχει ανάγκη από πολλούς στρατιώτες και όχι στρατηγούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: